Share
Preview

Hallo ,

Hier ben ik weer, een tweede keer al in september. Ik laat jullie even niet met rust om het over RUST te hebben.

Want daar valt wel het één en ander over te vertellen. Dat is de inhoud van deze mail, en als je die inhoud wat BODY wil geven, dan mag je natuurlijk mee komen doen aanstaande zondag 22/09 op de workshop "Rustpunt".

Over rust

Rust roest wordt wel eens gezegd. En dan denk ik "lang leve roest"!

Onze maatschappij draait in overdrive, en vaak zijn we gewoon het zoveelste tandwieltje dat maar draait en draait tot de vonken ervan afvliegen.
Sommige wieltjes beginnen te roken, en vliegen ook echt in brand (burn-out), anderen smelten gewoon weg in de hitte (depressie), en weer anderen wringen zich in bochten om toch maar nog een slagje extra te kunnen draaien.

Maar het kraakt aan alle kanten. Alleen horen we dat vaak niet meer omdat de machine zelf al te veel lawaai maakt.

En op een gegeven moment denk je, nu is het tijd voor onderhoud. En dat begint vaak met "rust".

Maar wat is dat nu eigenlijk? Rust.

Is het slapen? Is het naar tv kijken? Is het een wandeling maken? Is het tijd op je eentje, of juist met gelijkgezinden? Is het bewegen? Is het mediteren? En is het voornamelijk lichamelijk of eerder mentaal?

Als je wat googelt, dan vind je als eerste resultaten "Rest for success", dus rusten om nog beter in de mallemolen te kunnen meedraaien dus. En blijkbaar is het concept rust gewoon an sich al iets heel moeilijks. Onderzoek toont aan dat wetenschappers het eigenlijk niet eens gedefinieerd krijgen: "The epistemological, pragmatic, linguistic and logical descriptions of rest found in the literature revealed that the concept of rest remains immature, poorly defined, rarely operationalized and inconsistently used." (1)

Haha. Ik ben het helemaal met ze eens.

Rust en Boeddha


Omdat rust niet definieerbaar is. Het is net zo moeilijk als het definiëren van bewustzijn.

Natuurlijk kan je het hebben over aspecten van rust, maar echte volledige rust is eigenlijk iets zoals verlichting, of misschien wel net hetzelfde 😇

Gelukkig kan je het ook praktisch maken, als tussenstapje.

Je kan wat lichamelijke rust inlassen. En wat mentale rust. Je kan ook wat stress ontladen op jouw favoriete manier (allé, drank en verdoving zou ik nu niet aanraden...) om zo wat meer ruimte in en rond jezelf te creëren.

Elke dag een momentje om te beginnen, en af en toe eens wat dieper. Niet om de batterijen op te laden (dat is je weer klaarmaken voor de ratrace), maar om contact te maken met de diepe rust die je in wezen bent. Diepe rust zou je als een spirituele ervaring kunnen omschrijven.


Rust vs Stress

In het Engels klinkt het beter: Rest vs Stress. I should resst! That makes me stresst.

Bijna altijd gaat het over stress. Dat is eigen aan ons symptomatisch denken. Ik heb dat ook gedaan. Vorig jaar heb ik zelfs nog een lezing gegeven over stress aan het UGent, over wat er dan in je lichaam gebeurt en hoe ermee om te gaan.

Vandaag denk ik er anders over. Hoewel de truukjes om wat initiële ruimte te scheppen als stress de overhand neemt wel waardevol zijn. Zoals de 5-4-3-2-1 oefening:

Als je gestressed bent, stop dan even en
- kijk rond en benoem 5 dingen die je ziet
- luister en benoem 4 zaken die je hoort
- voel en benoem 3 dingen die je voelt
- ruik en benoem 2 dingen
- proef en benoem 1 iets

Zeer krachtig en zeer waardevol. Probeer maar eens!
Het brengt je vlug in het hier en nu.
En creëert rust.

Maar hoe krachtig en waardevol ook, het zijn en blijven truukjes, hulpmiddelen. En het is goed om daar bewust van te blijven.

ancho
Workshop Rustpunt

Als je wat hulp wil, dan kan je langskomen op de Rustpunt dagen. Nu zondag 22 september organiseer ik de eerste.
Het zal een combinatie worden van praktische truukjes voor alledaags gebruik, en het contact maken met de diepe rust in jezelf.

Hier kan je er meer over lezen (hoewel deze mail eigenlijk meer zegt) en je inschrijven.

P.S. The Dark Side of Rest

Let wel op. Vaak als je naar echte rust gaat, ga je pas echt voelen hoeveel nood je eraan hebt, en dat kan dan weer voor onrust zorgen. Waar je dan mogelijks weer voor vlucht door opnieuw van alles (en nog wat) te doen en te denken.

Dat is eigen aan het proces, en niets om je zorgen over te maken :) In dat geval kan je altijd één van de truukjes gebruiken, zoals de 5-4-3-2-1!


Tenslotte

Volgende week mag je nog een mail verwachten, eigenlijk over hetzelfde onderwerp, maar dan anders. En dan ga ik de Kennismakingsdag even in de verf zetten.

hand
reaching
Eind deze maand is er een kennismakingsdag, dan kan je kennismaken met mij en met wat er hier allemaal gebeurt :)
Een namiddag waarin we het hebben over waar het écht over gaat, en wat het betekent om "aan jezelf te werken".

Ik werk met de laag waar ieder van ons per definitie blind voor is, en dat is nu net de laag waar zich de werkelijke bron bevindt van de stress en het ongemak, maar ook van de (zelf)liefde en de vreugde. Ik zal je daarover vertellen, en het je ook laten ervaren, of je er op zijn minst contact mee laten maken.
Zondag 29 september 14u00-17u30

(1) Investigating the concept of rest for research and practice. J Adv Nurs. 2016 May;72(5):1012-22

Dat was het dan, heb je vragen of gedachten, of als je me gewoon iets wil zeggen of iets wil delen, voel je vrij om me te mailen (gewoon reply op deze mail). Het is altijd fijn om van je te horen!


warme hartegroet!

Kim

Kim Cao-Van
innerlijke reisbegeleider
kim@verdiep.be
 
Sent to: _t.e.s.t_@example.com
De Verdieping, Voordestraat 11, 9920 Lovendegem, Belgium
Wil je geen mails meer?
Unsubscribe


Email Marketing by ActiveCampaign